Waarom harde muziek ook gevaarlijk is op jonge leeftijd

Als jong persoon wil je volop genieten van muziek. Voor veel mensen betekent dit je muziek op het allerluidste zetten en meebrullen om helemaal in de muziek sfeer te zitten. Echter kan dit ook gevolgen hebben waardoor je misschien zelfs een gehoorapparaat van van Boxtel nodig kan hebben.

Luide muziek = gevaar voor tinnitus

Heb je ooit al gehoord van tinnitus? Meer en meer jonge mensen en artiesten krijgen deze complicatie wanneer ze voor lange tijd naar zeer luide muziek luisteren. Zeker bij festivals wanneer je dichtbij het podium staat en dus ook de boxen, kunnen je trommelvliezen of gehoorbeentjes scheuren of een andere afwijking verkrijgen. Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, kan je niet genezen waardoor je er dus mee moet leren leven. Voor veel mensen is dit zeer moeilijk doordat je steeds maar een oorsuizen hoort en het moeilijk wordt je te concentreren op andere zaken met een achtergrondgeluid. Het enige wat je kan doen, is met een therapeut of oorarts erover praten hoe je je aandacht kan afleiden.

Schade op lange termijn

Ook al is het luisteren naar luide muziek zeer leuk, het kan serieuze gevolgen hebben op lange termijn. Zo kan je gehoor schade lijden wanneer je je oren steeds weer overprikkeld. Je trommelvliezen zijn namelijk zeer gevoelig en kunnen zelfs scheuren wanneer je een te grote impact op hen afvuurt. In het extreme geval, zoals bij een bomaanslag, kan je gehoor zelfs helemaal verdwijnen. De kans dat dit gebeurt is uiteraard zeer klein, maar zelfs met muziek moet je hiervoor oppassen.

Luister naar je smartphone

Tegenwoordig kan je op je smartphone bekijken of je op een goede en gezonde manier naar muziek luistert. Zo weten zij of je je muziek altijd op het luidste zet en kunnen ze je waarschuwen voor de gevolgen op je gehoor. Echter is dit niet altijd even accuraat doordat de kwaliteit van je oortjes sterk bepaalt hoe luid je je muziek zet. Noise cancelling earphones zijn hiervoor de beste oplossing doordat deze het geluid van buiten blokkeren zodat je enkel focust op de muziek waarnaar je luistert. Niet enkel apple heeft oortjes met de noise cancelling optie, ook veel andere goede merken zoals Bose of Philips hebben kwaliteitsvolle oortjes op de markt gebracht.

Laat je gehoor op tijd checken

Heb je het gevoel dat je gehoor achteruit is gegaan in de laatste maanden? Ben je niet zeker of dit komt door de luide muziek die je afspeelde of misschien kan het zijn doordat je zo dicht bij de box stond op een festival en je oren nu wat suizen? Om zeker te zijn dat het geen lange termijn impact heeft, is het een idee om bij een hoorspecialist langs te gaan voor een eerste check up. Je kan eenvoudig online een afspraak maken voor een gratis gehoortest in allerhande hoorcentra zoals bijvoorbeeld op https://www.vanboxtelhoorwinkels.nl/. Wacht zeker niet te lang om je te laten testen zodat je meteen weet of het ernstig is of niet.