Wat is de goedkoopste manier om te scheiden?

Een echtscheiding aanvragen is vaak een verdrietige, levensveranderende gebeurtenis. Het is vervelend wanneer deze gebeurtenis ook nog eens hoog oploopt in de kosten. Gelukkig hoeft dit niet. Er bestaan genoeg manieren om de kosten van je scheiding laag te houden.

Onderzoek de mogelijkheden om te besparen

De eerste mogelijkheid is het aanvragen van een toevoeging. Dit is een bijdrage van de overheid, die je ontvangt wanneer je onder een bepaald inkomen zit. In de juridische wereld wordt dit ook wel ‘pro deo’ genoemd. Je ontvangt een mediator of scheidingsbemiddelaar die vergoed wordt vanuit de overheid. Je betaalt zelf alleen een kleine bijdrage aan het proces. Wanneer je kiest voor het online traject is de eigen bijdrage het laagst, rond de € 60. Kijk op https://zorgelooschscheiden.nl/ voor de mogelijkheden. Er bestaan rechtsbijstandverzekeraars die een mediator volledig vergoeden. Deze hakt geen knopen door, maar voorziet je alleen van informatie. Kunnen je ex-partner en jij nog goed met elkaar overleggen? Dan is een mediator de beste optie.  

De verschillende manieren van scheiden

Wanneer je in een vechtscheiding zit of er geen mogelijkheid meer is om goed met elkaar te overleggen, komt een advocaat in beeld. Een echtscheiding aanvragen vraagt om de juiste begeleiding. De advocaat ondersteunt je bij het regelen van financiële zaken en bijvoorbeeld de omgangsregeling met de kinderen. De advocaat weet welke rechten en plichten je op juridisch vlak hebt. Een advocaat vraagt wel een hoger uurtarief en wordt niet vergoed vanuit de overheid. Kies hier dus alleen voor wanneer je geen andere mogelijkheid ziet. Wanneer je nog wel goed overleg pleegt met je ex-partner, is een mediator een goede oplossing. Deze voorziet je niet van juridisch advies, maar helpt je met het verdelen van eigendommen en het communiceren met je ex-partner. De mediator wordt wel deels vergoed vanuit de overheid wanneer je over een bepaalde inkomensgrens zit.

Kies voor een online traject

De goedkoopste manier om te scheiden, is via een online traject. Hier krijg je ook recht op een toevoeging wanneer je onder een bepaalde inkomensgrens verdient. Daarnaast is de eigen bijdrage soms lager, doordat je de mediator alleen digitaal spreekt. Voor vechtscheidingen is dit geen goede optie, omdat die vaak baat hebben bij persoonlijk contact. Een online traject werkt wel wanneer jullie al afspraken hebben gemaakt en bezittingen hebben verdeeld. De mediator geeft informatie over het verloop van de scheiding, en hoe de dag in de rechtbank eruitziet. Kies je er voor om zelf afspraken te maken met je ex-partner? Zorg dan dat je weet waar je recht op hebt, anders is goedkoop duurkoop. Kijk op de website https://zorgelooschscheiden.nl/ voor meer informatie over het aanvragen van een scheiding.