Dichtbij Hengelo (Overijssel) ligt het dorpje Borne. Hier is het bedrijf ROTECT gevestigd. ROTECT is gespecialiseerd in het repareren, onderhouden en reviseren van rotating equipment. Wanneer je niet in de chemie, energie, olie- of gasindustrie werkt zal de term rotating equipment je vast en zeker onbekend zijn. De term ‘rotating equipment’ komt echter vaak voor in de techniek dan je denkt.
Veel grote ondernemingen maken namelijk gebruik van allerlei soorten machines, complexe technische installaties en werktuigbouwkundige constructies. Dit zijn bijvoorbeeld pompen, compressoren, gasturbines, stoomturbines, tandwielkasten, generatoren en andere machines met veel draaiende onderdelen. Doordat de draaiende onderdelen in deze machines veel overuren maken moeten deze continu vervangen, onderhouden of gerepareerd worden. Mocht dit niet gedaan worden, dan kan dit onnodige slijtage veroorzaken. Hierdoor is de kans groter dat de draaiende onderdelen grote schade krijgen en dit brengt weer ongeplande hoge reparatiekosten met zich mee. Daarom zorgen veel bedrijven dat er periodiek aandacht wordt gegeven aan deze machines.
Wie kan rotating equipment repareren, onderhouden en reviseren?
Het onderhouden, repareren en reviseren is makkelijker gezegd dan gedaan. Doordat de machines vaak enorm groot zijn, is er veel mankracht voor nodig om dit te realiseren. Tevens zal iedereen die hier aan meewerkt de juiste kennis moeten hebben. Daarom huurt een bedrijf vaak een ander bedrijf zoals ROTECT in die gespecialiseerd is in het onderhouden, repareren en reviseren van rotating equipment. Bij ROTECT werken veel rotating monteurs. Een rotating monteur is iemand die gespecialiseerd is in het onderhouden, repareren, reviseren en installeren van complexe technische installaties en werktuigbouwkundige constructies. Kortom; rotating equipment. Rotating monteurs werken vaak voor opdrachtgevers en werken vaak op locatie. Dit houdt dus in dat ze naast onshore ook soms offshore moeten werken. Rotating monteurs zijn in het bezit van verschillende certificaten zoals VCA en VVL (Veilig Verplaatsen van Lasten). Daarnaast hebben zij een vakgerichte opleiding gevolgd zoals werktuigbouwkunde, operationeel technicus of scheepswerktuigkunde en hebben daarbij andere bijbehorende cursussen gevolgd.