Voor veel mensen is het verschil tussen een jurist en een advocaat niet duidelijk, zo zien ook Advocaten Veenendaal. Zo weten veel mensen dus ook niet wie ze moeten inschakelen in geval van een rechtelijk geschil. Daarom zetten wij de verschillen voor je uiteen.
Wanneer ben je een jurist?
Om te bepalen wanneer je een jurist of juist een advocaat moet inschakelen is het eerst belangrijk uiteen te zetten wanneer je een jurist bent. Een jurist ben je wanneer je een studie rechtsgeleerdheid, zowel bachelor als master afgerond hebt. Wanneer je zo’n studie afgerond hebt draag je de titel mr. Dit houdt in meester in de rechten. Verder is een jurist niet gebonden aan tuchtrecht en hoef je ook niet bij te scholen. Tot het werkveld van een jurist behoren echter andere domeinen dan een advocaat. Een jurist richt zich vooral op de domeinen arbeidsrecht, huurrecht, incasso, bestuursrecht en contractenrecht.
Als jurist bij Advocaten Veenendaal
Dan resteert natuurlijk de vraag wanneer je een advocaat bent. Een advocaat wordt je in het geval je als een jurist werkzaam wordt bij een advocatenkantoor. Klik hier voor meer over advocatenkantoren. Een advocaat wordt beëdigd als advocaat bij zo’n advocatenkantoor. Eerst zal diegene 3 jaar lang een opleidings en stage proces volgen om daadwerkelijk als advocaat werkzaam te mogen zijn. Verder is een advocaat verbonden aan het tuchtrecht. Krijg je te maken met rechtsgebieden zoals erfrecht, strafrecht, vreemdelingenrecht en familierecht? Dan ben je verplicht een advocaat in te schakelen. In deze gevallen voldoet een jurist niet. Mede hierdoor zijn advocaten vaak duurder om in te schakelen dan een jurist.
Overeenkomsten tussen advocaten en juristen
Zoals we gezien hebben zit het verschil tussen juristen en advocaten hem vooral in de domeinen waar ze werkzaam zijn. Maar er zijn uiteraard ook een hoop overeenkomsten tussen advocaten en juristen. Zo behartigen beide de belangen van hun cliënten en proberen ze hun zaak tot een goed einde te brengen. Beide zullen ze ook adviseren op het rechtsgebied waarin zij gespecialiseerd zijn. Mocht het nodig zijn zullen zij dit ook bepleiten in de rechtszaal. Maar ook voor het opstellen van contracten kun je bij beiden aankloppen. Maar voor bepaalde rechtsgebieden zul je dus echt bij een advocaat moeten zijn en voldoet een jurist niet.
Bepalen welke van de twee je nodig hebt Mocht je dan in een situatie terecht komen waar je een jurist nodig hebt, moet je natuurlijk bepalen welke van de twee. Om die vraag te beantwoorden moet je jezelf eerst afvragen in welk rechtsgebied je hulp nodig hebt. Is dit een rechtsgebied waarbij je een advocaat nodig hebt? Schakel dan een advocaat in, anders kun je een jurist inschakelen. Als zowel een advocaat als jurist je kunnen helpen kun je jezelf afvragen wat je liever hebt. Tevens is het goed na te denken over het tarief van beiden.