Kom uit de startblokken!

COLUMN | STEFAN STERKEN FFP

2023, het jaar van de starter

Voor starters was het de afgelopen jaren lastig om een woning te kunnen kopen. De hoge huizenprijzen en de forse overbiedingen zorgden er veelal voor dat je als starter niet aan bod kwam. Inmiddels is het tij gekeerd en is de markt veranderd. Er is meer ruimte ontstaan voor starters om hun droomhuis te kopen. Ontwikkelingen als de verhoogde NHG-grens, het biedlogboek wat in het leven is geroepen en de verhoogde overdrachtsbelasting voor beleggers, moet starters meer mogelijkheden geven om hun eerste woning te kunnen kopen. 

Ben je starter op de woningmarkt en sta je al enige tijd in de startblokken klaar om een woning te kopen? Maar ben je tot nu toe behoudend geweest in je zoektocht, door de marktomstandigheden uit het recente verleden? In 2023 ben je zeker niet kansloos als starter op de woningmarkt. Er is meer mogelijk dan je denkt.

BORGSTELLING OUDERS

Lukt het op dit moment nog niet om een hypotheek af te sluiten, zit je in de eindfase van een studie met goed perspectief op werk en/of heb je gunstige carrièrekansen? Dan is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten, waardoor je als starter nu wél je droomhuis kan aanschaffen. Ouders tekenen dan als hoofdelijk aansprakelijke mee voor je hypotheek. Uitgangspunt is dat je gezamenlijk, met ouders, de lasten moet kunnen dragen en daarnaast binnen bijvoorbeeld 10 jaar de lasten volledig zelf kunt dragen.

Ook kan het zijn dat er sprake is van een studieschuld en vanwege de lasten van de studieschuld de hypotheeklast niet past. Als de studieschuld is afgelost of het inkomen is gestegen dan kunnen de ouders worden ontslagen uit de aansprakelijkheid.

NET AAN HET WERK EN GEEN VAST CONTRACT

Heb je je studie afgerond en ben je nog maar net aan het werk en heb je nog geen zicht op een vast contract? Dan zijn er wellicht mogelijkheden op basis van een arbeidsmarktscan of perspectiefverklaring.
Met een doorkijkje naar je kansen op de arbeidsmarkt, kun je wellicht nu al in aanmerking komen voor een hypotheek.

Stefan Sterken

“… ouders tekenen mee voor je hypotheek.”

SCHENKEN

Veel startende aanvragers zijn niet bekend met het feit dat ouders of iemand anders nog eenmalig een hoge belastingvrije schenking mogen doen voor aankoop van een woning. Deze mogelijkheid vervalt per 1 januari 2024.

Kom uit de startblokken en maak een afspraak met Bryan Pathuis van De Hypotheker (tel. 0591-640800). Hij is specialist in het adviseren van starters en kent alle mogelijkheden.