Je bedrijf verkopen: hoe pak je dat aan?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zijn of haar bedrijf wil verkopen. Een nieuwe uitdaging zoeken, geld nodig hebben, met pensioen willen gaan, noem de redenen maar op. Wat ook de achterliggende reden is, er komt heel wat kijken bij een bedrijf verkopen. Hoe pak je het aan en waar moet je rekening mee houden? We vertellen je er alles over in dit artikel, lees dus snel verder.

Hoe moet je beginnen?

Allereerst moet je bedenken wanneer je het bedrijf wilt verkopen en formuleer ook voor jezelf waarom. Dit wordt ook wel de oriëntatiefase genoemd. Ook als je je bedrijf nog niet meteen wilt verkopen, maar wel in de toekomst, is het goed om er alvast goed over na te denken. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je ineens wel snel je bedrijf moet verkopen, doordat je bijvoorbeeld ziek wordt. Het is heel goed om in dat soort verdrietige situaties alvast te hebben nagedacht over hoe je het kunt en gaat aanpakken.

Een koper vinden

Een koper vinden is natuurlijk heel erg belangrijk. Maar hoe vind je die koper dan? Het kan zo zijn dat er in je familie of in je vriendenkring iemand is die het bedrijf over wil nemen, zoals vaak gebeurt met een zoon of dochter. Als dat echter niet het geval is zul je zelf op zoek moeten gaan. Je kunt dat doen via bijvoorbeeld een brancheorganisatie maar je kunt er ook een gespecialiseerd bedrijf voor inhuren. Dat laatste kan sowieso aan te raden zijn want dit soort bedrijven kan je ook helpen met het afwikkelen van de verkoop nadat er een koper is gevonden.

Contracten en afhandeling

Zoals we in de vorige paragraaf aanhaalden zijn er gespecialiseerde bedrijven die je kunnen helpen bij de afwikkeling van de verkoop van je bedrijf. Geen overbodige luxe omdat je uiteraard zeker geen fouten wilt maken, en een waterdicht contract wilt laten opstellen. Allereerst moet je onderhandelen met de potentiële koper, ook daarbij is het verstandig om je te laten adviseren. Tip: wat is mijn bedrijf waard? Als de koper en jij het eens zijn geworden over een prijs, moet er een contract worden opgesteld. Daarin moet natuurlijk de prijs staan, maar ook alle details over de overdracht. Zodra het contract is ondertekend, is de verkoop afgerond.

Tot slot

Als de verkoop geregeld is en je de deur voor het laatst achter je hebt dichtgetrokken ga je beginnen aan de rest van de leven. Zorg ervoor dat je alles goed hebt afgehandeld zodat je onbezorgd van start kunt gaan met een nieuwe uitdaging.