Welke hypotheekvormen zijn er?

Wanneer je een hypotheek afsluit, ga je een lening aan waarbij het huis dient als onderpand. Er zijn verschillende manieren om deze lening af te lossen. De verschillende manieren van aflossen noemen we ook wel hypotheekvormen. Het afsluiten van een hypotheek kan soms ingewikkeld zijn. Daarom zetten we in dit artikel de populairste hypotheekvormen op een rijtje.

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij de rente en het aflossingsbedrag hetzelfde blijft gedurende de hele looptijd. Op het begin betaal je veel meer rente en naarmate de looptijd vordert ga je meer aflossen. Het totale aflossingsbedrag blijft zo de gehele looptijd hetzelfde. Op de einddatum is de hele hypotheek afgelost.

Lineaire hypotheek

Samen met de annuïteitenhypotheek is de lineaire hypotheekvorm het meest gebruikte hypotheekvorm. Bij een lineaire hypotheek blijft de aflossing gedurende de hele looptijd hetzelfde. De rente die je betaalt wordt elke maand een klein beetje lager. Hierdoor betaal je in het begin relatief veel. Per maand wordt dit stukje bij beetje minder. Op de einddatum is de hele hypotheek afgelost.

Overige hypotheekvormen

Naast de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek bestaan er ook nog andere hypotheekvormen. Tot 2013 kon je nog bij andere hypotheekvormen een hypotheek afsluiten. De meeste hypotheekvormen zijn echter niet meer af te sluiten. Alleen als je onder het overgangsrecht valt, kan je de hypotheek nog voortzetten. Voor vragen raad ik je aan om naar Hypotheekadviseur Enschede te gaan.

Overige hypotheekvormen zijn bijvoorbeeld:
– Aflossingsvrije hypotheek
Dit is een hypotheek waarbij je niet verplicht bent om maandelijks af te lossen. Op de einddatum los je in één keer de hele lening af.

– Spaarhypotheek
Een spaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij er gedurende de looptijd niet wordt afgelost. Wel spaar je geld in een kapitaalverzekering. Met dit geld los je op de einddattum de gehele lening af. Bij een spaarhypotheek is de rentevergoeding die je krijgt over het spaarsaldo gelijk aan de te betalen hypotheekrente.