Waarom we meer lezen op vakantie

De vakantie staat weer voor deur. De uitgelezen kans om eens goed boek te lezen, en dat doen we dan ook massaal. Veertig procent van de mensen neemt een boek mee op vakantie, en gemiddeld worden er zes boeken meegenomen op vakantie. Uit onderzoek is gebleken dat er op vakantie een stuk meer gelezen wordt. Boekwinkel Apeldoorn beaamd dit, en ziet dat er rondom vakanties altijd een grotere vraag naar boeken is. Maar waarom lezen we op vakantie nou meer? En waarom is lezen op vakantie goed voor je? Dat lees je in dit blog.

Meer lezen op vakantie

Na een lange en harde werkdag ploffen wij Nederlanders massaal op de bank om onze favoriete series te bekijken. Dit doen we vaak tot dat we naar bed gaan. Heel erg goed is dit echter niet. De tv straalt namelijk een blauw licht uit dat voorkomt dat je lichaam melatonine aanmaakt. Dit is het stofje dat er voor zorgt dat je slaperig wordt.

Je zult jezelf dan afvragen waarom lezen we dan buiten de vakanties om niet wat meer? Hier is onderzoek naar gedaan. Hieruit kwam naar voren dat we ons er geen tijd voor gunnen omdat we met onze gedachten al weer bij de volgende werkdag zitten, we ervaren dus een soort van tijdsdruk. Tijdsdruk is iets wat we tijdens de vakantie vaak niet ervaren. Mede daardoor is dit voor veel mensen de ideale tijd om eens een goed boek te lezen.

Lezen is goed voor je

Of je nou een boek op vakantie of thuis leest, dat maakt niet uit. De voordelen van lezen blijven in beide situaties hetzelfde. Het lezen van een boek verlaagd je bloeddruk, bijkomend voordeel hiervan is dat je stressniveau daalt. Om je stressniveau te verlagen hoef je niet uren achter elkaar te lezen, naar slechts 6 minuten kun je al verschil merken.

Naast dat het goed is voor je stressniveau, train je ook je hersenen op verschillende manieren. Je verbetert je woordenschat waardoor je communicatief beter uit je woorden kunt komen. Je leert om jezelf af te sluiten voor dat gene wat erom je heen gebeurt, en vergroot hiermee je concentratie vermogen. En als kers op de taart is er uit onderzoek gebleken dat mensen die veel lezen gemiddeld twee jaar ouder worden. Genoeg voordelen om ook buiten je vakantie om eens een boek te lezen.