Een goed energielabel is geld waard

Verduurzamen is de trend en ik snap dat wel. We lezen veel over verduurzamen en adviseurs hebben verduurzamen hoog op de agenda staan om klanten te adviseren omtrent het financieren van energiebesparende voorzieningen. Maar er is meer dan het financieren van zonnepanelen en een hybride warmtepomp vanuit een energiebespaarbudget.

Een belangrijk onderdeel is het energielabel. Dit label is al sinds 2008 verplicht bij verkoop van een woning. Voor energielabels afgegeven voor 1 januari 2021 was een fysieke inspectie niet verplicht. Energielabels werden afgegeven op basis van de aangeleverde documentatie voor een beperkt bedrag. Indien er geen bewijs was aangeleverd voor een bepaald onderdeel mocht de energieadviseur dit onderdeel niet meenemen, wat dikwijls resulteerde in de situatie dat een te laag energielabel werd afgegeven.

Stefan Sterken

“Daarom helpen we je bij De Hypotheker ook met het verkrijgen van een nieuw energielabel”

Het kan dus slim zijn om een nieuw energielabel aan te vragen, zeker als er geïnvesteerd is in energiebesparende voorzieningen.

HOGERE VERKOOPPRIJS

De verkoopprijs ligt gemiddeld € 5.000 hoger bij een beter energielabel. Bij vergelijkbare woningen is een beter energielabel goed voor een 2 procent hogere verkoopprijs. Met een gemiddelde woningwaarde in Emmen van € 265.000 is dat een verschil van € 5.300.

KORTING

Er komen steeds meer geldverstrekkers die een korting geven op de hypotheekrente bij een energielabel B en hoger. Dit resulteert in lagere hypotheeklasten.

HOGERE HYPOTHEEK

Het is nu al zo dat bij aankoop van een energiezuinige woning een bedrag van
€ 9.000 meer geleend kan. Het plan ligt er dat vanaf 2024 de hypotheekverstrekking mede bepaald wordt op basis van het energielabel. Kopers van een woning met een goed energielabel kunnen dan verantwoord een hogere hypotheek afsluiten, omdat hun maandlasten voor energie een stuk lager zal liggen.

Daarom helpen we je bij De Hypotheker ook met het verkrijgen van een nieuw energielabel. Dit is al geregeld vanaf € 195,-.